Lite väl transparent med sociala medier?

Industriföretagets koncernmarknadschef ca 30 minuter in i min dragning om sociala medier: "Skulle man kunna säga... att bra bolag inte har något att frukta från sociala medier, medans dåliga har allt att frukta". Det blev tyst i rummet...

social.jpg

Om man reflekterar lite så både möjliggör sociala teknologier som facebook, linkedin, chatter, hubspot, thedesk, podio ökad dialog - och gör dialogen mer transparent. Allt sker uppe på scenen i realtid. Inga mer silos, inga mer informationsövertag, nästan ingen tid att tänka efter precis när det händer. Den du är avgörs allt mer av vad du faktiskt gör.

Don't tell me you're a rockstar. Show it!

Om du exempelvis säljer B2B så kan du inte längre komma insläntrande med lite broschyrer och ha ett informationsövertag kring CRM, faktura eller konsultlösningen du säljer. Köparen har redan kollat in dig på Linkedin, screenat några konkurrenter, läst omdömen om ditt företags lösningar, kollat någon video på YouTube som dina konkurrenter lagt upp. Till exempel: 'De 10 viktigaste fallgroparna vid köp av affärssystem' + ROI-kalkyl för inköp av affärsystem (gratis excel-ark). Självklart innehåller den checklistan och excel-spreadsheetet ett antal punkter där konkurrenten är starkare än dig. Man använder content marketing för sk 'vision engineering' - för att styra vad som uppfattas som logiskt vid val av denna typ av lösningar.Poängen är: det går inte längre att hålla på information. Tvärtom handlar det om att låta informationen jobba för dig. Visa att ni alla är rockstars genom att öppna upp, visa allas kompetens och passion.

"It is not necessary to change. Survival is not mandatory."

(Citat är från E.W. Deming, tack till Eric Ries för tweet med citatet) 

We will be around forever!

We will be around forever!

Kraven på ditt företag ökar alltså. Den som anpassar sig kan inte bara överleva utan även komma ut som en av vinnarna. Ett antal hållpunkter:

  • Sociala teknologier kommer att genomsyra alla - repeterar alla - affärsprocesser i företaget. Logistik, lager, R&D - allt omfattas. Det är inget vi kan parkera borta hos någon ung förmåga på marknad och tro att det går över. (tack +janfriman (inforganic labs) för den insikten)
  • Släpp bilden av att du har ett tidsövertag där du i lugn och ro kan planera nästa drag - ett exempel: marknadsföring handlar idag allt mindre om kampanjer. Allt fler företag ställer om till den nya marknadsföringen där vi agerar som en nyhetsredaktion och publicerar saker som faktiskt hjälper kunden i ett ständigt flöde. Vi blir mer agila och det blir ofta mycket billigare än att anlita reklambyrån.
  • Driv bilden av dig och ditt företag genom att dela med dig av bra matnyttig information - du kan påverka med content marketing (Inte reklam utan nyttig information som hjälper kunden).
  • Sköt dig - så att du faktiskt har en skara av raving fans. Det finns inga genvägar - för kunderna pratar redan sinsemellan och screenar dialoger mellan dig och andra kunder.
  •  Se över ditt ledarskap på ett djupare plan- det gamla ledarskapet baserat på command and control, en chef som vet allt och delegerar i väl avgränsade paket håller inte längre. Har du en negativ människosyn, där du saknar tilltro och faktisk förmåga att delegera bredare med större frihetsgrad kommer det att synas i gruppens effektivitet. Det kommer ochså att sippra igenom till hur säljaren, kundtjänst, leverans osv bemöter kunden, även i hur ni strukturerar erbjudandet. Det kommer att synas. (tack Leif Dagsberg för insikter här)
  • Ett lackmus-test på hur långt bolaget har kommit är vem som tillåts synas i media (VD? även Mellanchef? någon på teamnivå? En enskild medarbetare på golvet?) och även vilken ton dialogen håller? 

Låt oss titta på hur Google gör:

Så, hur går tongångarna i din ledningsgrupp? Tänker ni ställa om till att bli ett socialt företag? Om du tänker 5 år framåt - hur ser ni ut som socialt företag?

Hur ser ni ut om ni väljer att inte bli sociala?