Visa mig din blog och jag säger vem du är...

41 % av svenskarna läser bloggar idag. Många använder även företagsbloggen som ett sätt att bilda sig en uppfattning om företaget. Det är lite som OM OSS-sidan på hemsidan - bloggen avslöjar mycket. Bloggen har blivit en kvalitetsmarkör B2B.

Om vi skriver för att hjälpa till så syns det...

Om vi skriver för att hjälpa till så syns det...

Bloggen visar:

  • Hur villigt är företaget att dela med sig av kunskap?
  • Hur kunniga är de - hur reflekterande är de i sin nisch?
  • Hur väl behärskar de modern kommunikation som hemsida, blog, video, pdf-guider, LinkedIn osv.? 

Och man vill ju gärna göra affärer med företag som är generösa, kunniga och moderna... 

Bloggen är ett kraftfullt verktyg:

  • en blog-post, dvs en uppdatering på bloggen, kan svara på en konkret fråga kunden söker efter på Google. Exempel: Ett google-sök, t.ex. "Viktigt CRM framgångsfaktorer" leder lätt till ditt bloginlägg "5 viktigaste framgångsfaktorer vid CRM-införande".  Google-fråga-Blog-svar är en perfekt taktik för att bygga sin position som kompetent och social aktör
  • bloggen är en perfekt samlingsplats för alla dina tankar, tips och dialoger. Tänk så här: Om jag hamnar på din webbplats, var kommer jag att gå för att se om du har något att erbjuda? Till dina produktsidor? Kanske om du är ett rent produktbolag, men därefter kommer jag att landa på din blog. Det är lite som en röntgenbild av företaget - jag ser vad som är stommen och fundamentet i bolaget.
  • bloggen fokuserar dina tankar - du lär genom att skriva för andra. Ett blogginlägg måste du kunna stå för. (Därför är bloggen ochså så viktig när det kommer till att bedöma dig - vi har börjat lära oss vad en blog är och det gör att den kan användas just för att bedöma ett företag).

En sak du absolut inte bör göra på din blogg: 

  • Låt inte andra skriva ditt innehåll! Det är ett stort misstag (ett kommande bloginlägg kommer att handla om just det - white, grey eller black-hat content? Där spökskrivna blogginlägg hamnar någonstans mellan grey hat och black hat content). Ändå låter många en journalist skriva sitt blogginlägg. Och då kan man ju stillsamt fråga sig - är journalisten verkligen en thoughtleader inom ditt område? Känner journalisten eller skribenten passion inför t.ex. AX-implementationer? Precis som med dåliga köpbilder - ni vet de där bilderna som finns överallt på nätet - så känns denna typ av innehåll urvattnat. Man känner sig lurad som läsare - bra för varumärket? Knappast.

Tre saker du däremot bör göra

  • Arbeta gärna långsiktigt med en skribent som intervjuar dig om viktiga frågor. Om du sedan får ett grovutkast på det, så kan du själv skriva en kort bloggpost som kommer från hjärtat och inte är för "copy-perfekt". Som inte hunnit bli urvattnad. Annars kan du ta hjälp av en kollega som intervjuar dig - så att du får ur dig din expertis i en fråga. Ofta räcker det bra för att komma igång och skriva.
  • Arbeta utifrån vad som verkligen skapar nytta för dina kunder eller dina branschkollegor. Visualisera dem när de är på väg till jobbet - lätt försenade och stressade, när de skall jobba ikapp efter senaste vabben - när de fått frågan om ett nytt CRM-system på sitt bord. Vad skulle de vilja läsa? Hur långt skulle blogginlägget vara om de läste det på tunnelbanan på väg hem? Hur kan du hjälpa dem?
  • Se det som en legitim arbetsuppgift att blogga. Alla är publicister i företaget idag vare sig vi vill det eller ej - så lägg upp en blogg-rutin. Vilka är frågorna du tänker hjälpa dina läsare med, hur långt tid tar det skriva ett inlägg? Hur ser din publiceringsplan ut? Vilken typ av blogginlägg funkar faktiskt?

Bloggen är idag ett av företagets säkraste och starkaste kort när det gäller att sticka ut. Dessutom så jobbar den 24/7 på nätet för dig. Så se den som ett strategiskt verktyg. Och låt den växa sig stark...