Varför är facebook 'Graph Search' relevant för B2B?

Facebook har precis släppt Graph Search. Begränsad utrullning i USA än så länge, men ändå något att hålla ögonen på. Varför?

Beroende på dina inställningar i facebook, så kommer Graph Search att visa dig saker, människor, platser styrt efter ditt beteende på facebook, din interaktion med vänner och i sin tur deras beteende. Vad betyder det?

Skärmavbild 2013-01-20 kl. 13.35.48.png

Facebook själva säger att Graph Search ”enables people to find information through the filter of their friends”. Det betyder att sökresultaten kommer att variera starkt mellan olika individer då sökresultatet påverkas starkt av det egna deltagandet på facebook, vilka vänner man har, vad de "likar", olika posts man själv ”likar”, men även interaktion med – och nu börjar det bli intressant för B2B – company pages. 

Resultatet blir att ett litet nicheföretag kan dyka upp i din sökning, bara för att en av dina vänner ’likat’ sidan. Om flera i ditt nätverk likat sidan, större chans…(Nu är iofs detta inget unikt, G+ aktivitet, YouTube-aktivitet och Google-sök samverkar ju idag, nåväl tillbaks till relevans för B2B…)

Tänk dig nu att du säljer en komplex produkt. Här ligger enligt undersökningar två typer av information på delad första plats inför ett köpbeslut. Dels information från leverantörens hemsida (bland annat ett skäl till varför content marketing funkar så bra), dels rekommendationer från en kollega samma roll. Ofta är det så att du har delar av ditt affärnätverk på facebook. Individer i samma roll som du, där ni gått universitet, skolor, vidareutbildningar tillsammans, branschkollegor etc. Här blir Graph Search intressant – du får hävstång på din ”peer group’s” omvärldsbevakning. Och det sökresultatet bör ha en osedvanligt hög effekt på ett köpbeslut. Det är ju din ”peer group”, individer som liknar dig,  som rekommenderat eller genom sitt beteende valt ut just den här lösningen som dyker upp i sökresultatet.

Knyt sedan detta sökresultat till en väl konverterande landningssida… Detta skulle kunna bli en etablerad taktik precis som ’adwords kopplat mot landningssidor’. På det sättet konkurrerar Graph Search med det kanske viktigaste fundamentet i Google’s intäktsmodell (adwords). Intressant.