"Betyder det att vi skall sparka alla säljare"?

söktrend 'content marketing' -  senaste 12 månaderna

söktrend 'content marketing' -  senaste 12 månaderna

Reaktionerna man får när man visar på data som stödjer framväxten av fenomenet 'content marketing' är ofta starka: "Ok, om 60%-70% av köpresan sker utan säljare, betyder det att vi skall sparka våra säljare?"

Jag brukar svara nej på frågan. Nej, min rekommendation är inte att sparka säljare. Men jag brukar ställa en motfråga:

"tror du fortfarande att du kan rekrytera dig till ökad tillväxt?"

Tänk så här: Om du har 75 tkr i budget att avvara varje månad, ungefär vad en lågt betald säljare kostar - är  ytterligare en säljare rätt väg att gå för öka tillväxttakten i bolaget? (oaktat kostnaden för rekryteringen och felprocenten i utfallet av rekryteringen)

  • För mellan 5 -15 tkr/mån kan du få ett bra inbound marketing system som sakta men säkert odlar fram en stock av leads till ditt företag. Aktörer på den svenska marknaden är bland annat leadsius.com, pardot (via element.se), hubspot.com
  • För ca 30  tkr kan du exempelvis få 3 videos (content marketing) som förankrar logiken bakom varför just din lösning är det bästa valet, som visar på det mänskliga engagemanget som finns i just ditt företag, skapar kraftiga sökmotor-effekter och fyller din marknadsföring i sociala medier med bränsle. Dessa videos jobbar sedan 24/7 med ditt budskap.
  • För tex 15 tkr/mån och kan du få sk Pipeline Marketing (www.vendemore.com) - kraftfull riktad annonsering ner på bolagsnivå på alla de stora medierna via ip-styrda banners. Och därigenom påverka de allt större beslutsgrupperna som sitter djupt inne i organisationerna. Vendemore löser därmed en utmaning som håller på att bli nära nog omöjlig för säljare inom komplex försäljning att lösa - hur hinna möta och påverka varje individ som behöver säga ja för att er lösning skall köpas?

Lägg till andra kraftfulla verktyg som 'Social Selling', Pipeline Management (istället för CRM, se www.membrain.com), google adwords, och sociala medier för både leadsgenerering samt KAM-arbete.

Idag kan du med relativt enkla medel göra försäljningen så mycket enklare för en säljstyrka du redan känner väl. Kostnaden är låg jämfört med output och du kan enkelt skala upp och ner beroende på läge för bolaget. Försäljning håller idag på att revolutioneras med hjälp av ett antal smarta verktyg - vilka av dessa jobbar du med idag?